רשימת הבלוגים שלי

יום רביעי, 26 ביולי 2017

כשרות הטונה

רשם יוסי שטיינברגר

דגי הטונה משווקים לציבור במספר צורות, מיעוט הדגים משווקים כשהם במצב טרי או מצונן, חלק גדול יותר משווק בצורת פילה טונה קפוא ללא עצמות, ואילו רוב דגי הטונה משווקים לציבור בצורת טונה מבושלת בקופסת שימורים בתוספת שמן או מים ומלח או תבלינים נוספים. טונה טרייה באם יש עליה סימני כשרות אינה זקוקה לכשרות מלבד ההקפדה על חיתוכה בסכין נקי. טונה קפואה יש לוודא כי על הדג יש סימני טהרה שהם  עור וקשקשת. בטונה בשימורים קיים הקושי הגדול. מפעלי הטונה ממוקמים בדרך כלל בתאילנד, סין, וויאטנם. גופי הכשרות מאתרים מפעלים אשר בכל השנה מייצרים דגי טונה טהורים בלבד, מכשירים את המפעל גם בגלל חשש שמא בכל זאת בישלו בתנורים דגים טמאים וגם הכשרה מבישולי העכו"ם, לאחר ההכשרה דואגים שיהודי הוא זה שיפעיל את התנורים בכדי שיהיו זה בישול ישראל, ואלו המקפידים על בישול ישראל לדעת הבית יוסף, מקפידים שיהודי הוא גם זה שיכניס את הדגים לתנור. כמו כן יש המקפידים לבדוק כל דג שיש עליו סימני טהרה. לאחר הבישול העובדים הגויים מסירים את העור והעצמות, אורזים בשקיות מקפיאים, ומשלחים לארץ, כאן בארץ מכניסים את הטונה לקופסאות שימורים בתוספת שמן מלח וכו'. ישנה שיטת ייצור נוספת בה כבר במפעלים בחו"ל אורזים את הטונה בקופסת שימורים.
לאחרונה מתגלים עוד ועוד זיופים בשיטות דלהלן: המשגיח שוהה במפעל מספר ימים ומשגיח על ייצור של כך וכך משקל טונה. אך המפעל ממשיך לייצר דגים ללא השגחה גם לאחר שהמשגיח עוזב את המפעל ואורז אותם בחותמת הכשרות. זיוף נוסף: בזמן שהמשגיח עסוק בהכנסת הדגים לתנור, מוציאים פועלי המפעל טונה אשר יוצרה לפני שהמשגיח הכשיר את המפעל ואורזים אותה בחותמת הכשרות או לחילופין מביאים טונה ממפעלים אחרים שלא יוצרה בהשגחה ומחדירים אותם לתוך מערכת האריזה הכשרה. זיופים אלו מתאפשרים בעקבות העובדה שחוסכים בכמות המשגיחים השוהים בכל מפעל, שכן באם יהיה משגיח מיוחד שתפקידו לבלוש ולעקוב למנוע את הזיופים הדבר היה מפחית את כמות הזיופים, כמו כן כאשר הטונה מגיעה לארץ יש לספור את כמויות הטונה ולהתאימה לכמויות אשר יוצרו תחת ההשגחה. ולעקוב שלא "נולדו" עוד אריזות טונה שלא יוצרו בהשגחה.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

שים לב: רק חברים בבלוג הזה יכולים לפרסם תגובה.